Stravování
Strava v rehabilitačním ústavu hraje klíčovou roli v procesu zotavení a celkové pohody pacientů. Je důležité, aby byla nejen výživná, ale také přizpůsobená individuálním potřebám každého pacienta. Na pracovišti v Chuchelné je modernizovaný stravovací provoz, který připravuje celodenní stravu pro celý RÚ. Strava je připravována během celého dne, takže je vždy čerstvá. Strava do Hrabyně je převážena v samostatných termosetech a je po celou dobu expedice z kuchyně až na stůl pacienta hlídána z hlediska zachování doporučených teplot.
Strava je součástí léčebného režimu a je přizpůsobena zdravotnímu stavu každého pacienta. Dietu indikuje lékař. Nutriční terapeut je potom odpovědný za její složení.
Nutriční terapeut vám může pomoci v následujících situacích:
- Nevyhovující dieta nebo výběr potravin: Pomoc s úpravou jídelníčku s ohledem na nezbytná dietní omezení.
- Plánování stravování po propuštění: Rady, jak plánovat stravu po návratu domů, aby splňovala dietní omezení a zároveň vyhovovala vašim chuťovým preferencím.
- Zhoršený stav výživy a zažívací potíže: Řešení problémů jako nechutenství nebo jiné zažívací potíže pomocí úpravy diety nebo jiných intervencí.
- Umělá výživa: Vysvětlení správného užívání umělé výživy předepsané lékařem a její kombinace s dietou. Pomoc s výběrem vhodné příchutě u umělé výživy přijímané ústy.
V případě, že u sebe budete mít nějaké jídlo, je vhodné je uložit podepsané do lednice k tomu určené. Pokud není vaše jídlo v lednici uloženo v originálním balení s datem spotřeby, zdravotnický pracovník má právo jej z lednice po 24 hodinách odstranit. O druhu vnesené stravy se vždy poraďte se svým ošetřujícím lékařem nebo nutričním terapeutem. Pamatujte si, že naordinovanou dietu není vhodné doplňovat nebo zaměňovat se svým jídlem bez předchozí konzultace.
V RÚ Hrabyně a Chuchelná je strava podávána buď na jídelnách, nebo přímo na pokojích pacientů, v závislosti na jejich zdravotním stavu. Stravování je celodenně hrazeno zdravotní pojišťovnou.